crowd funding
Tien klokken erbij
In de toren van het oude stadhuis hangt een carillon van 37 klokken. Eén daarvan (genaamd “PETER”) dateert uit 1458 en dat maakt het tot de oudst spelende beiaardklok van Nederland, gegoten door de gieterij van de familie Waghevens te Mechelen. Van de overige 36 zijn er 9 vervaardigd door de oorspronkelijke klokkengieter Michael Burgerhuys uit Middelburg in 1624, 20 klokken door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten en de 7 kleinste klokjes zijn in 1987 gegoten door de Koninklijke klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle Rixtel. In datzelfde jaar is tevens de laatste grote renovatie gebeurd, waarbij de klokken zijn gedemonteerd en schoongemaakt. Het huidige klavier dateert ook uit 1987.
Concertinstrument
Onze ambitie is om van het historische carillon van het Oude Stadhuis een modern concertinstrument te maken. Als het carillon wordt uitgebreid met 10 nieuwe klokken, dan telt het 47 klokken totaal, oftewel 4 octaven. Hierdoor zal het mogelijk zijn om veel meer repertoire te spelen en zelfs 4-handig of quatre-mains te spelen! Dit betekent meer diversiteit in klank en muziek. Nu kan slechts 10% van het bestaande repertoire vertolkt worden, vanwege de beperkte hoeveelheid klokken/toetsen. De laatste restauratie van het carillon was in 1987 en het huidige klavier dateert ook uit dat jaar, maar heeft zijn beste tijd gehad. Het speelt erg stroef en is niet groot genoeg voor 47 klokken. Een bijkomend voordeel van de uitbreiding is dat er een nieuw en soepel ‘lineair’ klavier geplaatst zal worden, wat speeltechnisch ook veel voordelen biedt aan de beiaardier. Na de uitbreiding heeft het instrument internationale allure en kunnen we ook beiaardiers uit heel de wereld uitnodigen om te komen concerteren, terwijl luisteraars in de mooie verborgen tuin en op straat kunnen luisteren en genieten.
U kunt bijdragen door middel van een gift of een peterschap.
Giften
10 euro
Met een bijdrage van 10 euro mag u een verzoeknummer vragen bij de beiaardier.
Stort uw bijdrage op rekeningnummer IBAN: NL10RBRB 8841 5545 09 op naam van Stichting Torenmuziek Eiland Tholen onder vermelding van: Uw naam, verzoek carillon en de naam muziekstuk en band/uitvoerder.
25 euro
Met een bijdrage van 25 euro toont u uw sympathie voor dit project.
- Uw naam wordt vermeld op de website van Stichting Torenmuziek Eiland Tholen.
- U mag 2 verzoeknummers aanvragen bij de beiaardier
Stort uw bijdrage op rekeningnummer IBAN: NL10RBRB 8841 5545 09 op naam van Stichting Torenmuziek Eiland Tholen onder vermelding van: Uw naam, verzoek carillon en de naam muziekstuk en band/uitvoerder.
100 euro
Met een bijdrage van 100 euro wordt u Vriend van het Carillon.
- Uw naam wordt vermeld op een Vrienden-Naamplaat die in het Oude Stadhuis wordt opgehangen.
- Uw naam wordt vermeld hier op de website van Stichting Torenmuziek Eiland Tholen en op onze social media kanalen.
- U mag 3 verzoeknummers aanvragen bij de beiaardier
Stort uw bijdrage op rekeningnummer IBAN: NL10RBRB 8841 5545 09 op naam van Stichting Torenmuziek Eiland Tholen onder vermelding van de mededeling: Bijdrage Carillon.
Peterschap van een klok
Met een bijdrage van 3.000 euro wordt u of uw organisatie peter of meter van een van de 10 klokken.
Uw historische bijdrage zal de komende eeuwen klinken over de binnenstad van Tholen.
- Eén van de 10 klokken draagt uw (bedrijfs)naam/logo en het opschrift van uw keuze
- U ontvangt 2 uitnodigingen voor de gieting van de klokken in de klokkengieterij
- U ontvangt 5 uitnodigingen voor het inhuldigingsconcert van de nieuwe klokken
- Uw naam wordt vermeld op een Vrienden-Naamplaat die in het Oude Stadhuis wordt opgehangen door Stichting Torenmuziek Eiland Tholen
- U mag 3 verzoeknummers aanvragen bij de beiaardier
Voor meer informatie over peterschap van de klokken neemt u contact op met Martijn Meerman – secretaris – info@torenmuziekeilandtholen.nl of 06-41451942.
Steun ons voor de uitbreiding van het carillon in Tholen
Onze eerste actie is direct een flinke stap voor een carillon. Voor een volwaardig carillon is er de noodzaak van 4 octaven. Het huidige heeft er slechts drie. Dat zorgt ervoor dat de muzikaliteit beperkt is. Een extra octaaf brengt warmte en maakt muzikaal veel meer mogelijk. Zowel voor de beiaardier als voor u als luisteraar geeft dat meer plezier!
Over de stichting
Wat doen we
Samen met beiaardier Richard de Waardt zal de Stichting Torenmuziek Eiland Tholen projecten, activiteiten en concerten organiseren rond de Thoolse klokkentorens. Door samenwerkingen te zoeken met lokale partners wil de stichting de Thoolse carillons een centrale rol laten spelen in de lokale gemeenschap en daarbuiten.
Belangrijke onderwerpen
- Statuten
- Activiteiten
- Inzamelactie
- Speeldata Sint-Maartensdijk
- Speeldata Tholen Stad